Ce este┬áconsulta╚Ťia stomatologic─â?

Consulta╚Ťia stomatologic─â este primul pas care trebuie f─âcut ├«n vederea stabilirii unei bune leg─âturi ├«ntre medicul dentist ╚Öi dumneavoastr─â, ca pacient. ├Än consecin╚Ť─â, preocuparea noastr─â pentru acest serviciu este foarte ridicat─â. Vom face tot posibilul pentru a va demonstra c─â sentimentul „fricii de dentist” este doar un stereotip. Pe parcursul consulta╚Ťiei, v─â vom c├ó╚Ötiga ├«ncrederea ╚Öi ve╚Ťi realiza c─â frica de medicul dentist a disp─ârut, iar singura grij─â pe care o s─â o mai ave┼úi va fi grija pentru s─ân─âtatea dumneavoastr─â dentar─â. Vom ├«ntocmi fi┼ča dumneavoastr─â individual─â, care se va ├«nregistra ├«n baza noastr─â de date, la care are acces numai personalul medical al clinicii implicat ├«n tratarea afec┼úiunilor dentare. Personalul clinicii respect─â reguli stricte de confiden┼úialitate asupra tuturor informa┼úiilor (medicale sau nu) care alc─âtuiesc fi┼ča individual─â a pacientului.

Obiectivele consulta╚Ťiei stomatologice:

 • ┬á┬á cunoa┼čterea reciproc─â ┼či consolidarea rela┼úiei dintre medicul dentist ┼či pacient;
 • ┬á┬á stabilirea status-ului dentar al pacientului;
 • ┬á┬á ├«n┼úelegerea nevoii ┼či preferin┼úelor dumneavoastr─â (frecven┼úa tratamentului stomatologic, intervalul orar ├«n care sunte┼úi dispus s─â veni┼úi pentru tratament, rezisten┼úa ┼či sensibilitatea la durere) ┼či cunoa┼čterea istoricului dumneavoastr─â medical.

Rezultatul ├«ntregii ╚Öedin╚Ťe de consulta╚Ťie este planul de tratament. Acesta surprinde toate manoperele dentare care trebuiesc efectuate pentru┬áob╚Ťinerea rezultatului dorit, costul acestora, precum ╚Öi o estimare a timpului ├«n care tratamentele pot fi finalizate. Medicul va oferi pacientului ╚Öi solu╚Ťiile cele mai potrivite de plat─â pentru a-i asigura accesul imediat la tratamente de cea mai bun─â calitate.

Implantologia estetic─â┬á├«╚Öi propune ob╚Ťinerea unor restaura╚Ťii c├ót mai naturale. Aspectul fizionomic, estetic este esen╚Ťial ├«n zona anterioar─â a cavit─â╚Ťii orale, ├«n timp ce pentru zona posterioar─â mai pu╚Ťin vizibil─â, func╚Ťia joac─â un rol mai important. Implantul dentar este este un dispozitiv metalic┬á care are cel mai adesea forma unui ╚Öurub ce se inser─â ├«n grosimea osului maxilar sau mandibular pentru a ├«nlocui din╚Ťii lips─â. Se poate insera imediat dup─â extrac╚Ťie sau dup─â ce locul extrac╚Ťiei s-a vindecat.

Inserarea implantului nu este complicat─â put├ónd fi comparat─â cu o extrac╚Ťie u╚Öoar─â. Dup─â un timp de c├óteva luni implantul se ├«ncarc─â, adic─â acestui ╚Öurub i se ata╚Öeaz─â o component─â protetic─â (parte extern─â) numit─â bont protetic, pe care se inser─â o coroan─â de ceramic─â care arat─â ╚Öi are acelea╚Öi func╚Ťii ca ale din╚Ťilor naturali.

Implantul dentar este un ╚Öurub de metal care, inserat ├«n os, serve╚Öte la ├«nlocuirea unui dinte care lipse╚Öte. Tratamentul protetic pe implant dentar presupune existen╚Ťa unui spa╚Ťiu vertical pentru toate componentele acestuia; de asemeni este nevoie de un volum osos suficient inser─ârii componentei endoosoase a implantului.

Interven╚Ťia de introducere a implantului endoosos este una chirurgical─â; Inserarea implantului, ca ╚Öi interven╚Ťie chirurgical─â, nu este una care presupune riscuri mari pentru pacient; se realizeaz─â sub anestezie local─â abolindu-se astfel orice senza╚Ťie dureroas─â. Dup─â interven╚Ťie, zona supus─â traumei chirurgicale se poate edema╚Ťia (umfla), iar durerile de intensitate redus─â care pot ap─ârea, cedeaz─â de cele mai multe ori la simpla administrare a analgezicelor uzuale. Ulterior, o perioad─â de c├óteva luni, se a╚Öteapt─â integrarea implantului ├«n os, dup─â care acesta se poate proteza printr-o coroan─â.

Tratamentele protetice clasice ale edenta╚Ťiilor, cum ar fi pun╚Ťile adezive, pun╚Ťile clasice sau protezele par╚Ťiale implic─â interven╚Ťii pe din╚Ťii vecini, protezarea prin implant dentar ├«nlocuind aceste inconveniente. Pacien╚Ťii edenta╚Ťi total beneficiau ├«n trecut exclusiv de tratament prin protez─â acrilic─â total─â; supraprotezarea dup─â inserarea unui num─âr relativ de implanturi endoosoase duce la ├«mbun─ât─â╚Ťirea sprijinului, men╚Ťinerii ╚Öi stabilit─â╚Ťii lucr─ârii protetice ╚Öi ob╚Ťinerea unui confort maxim. Dup─â pierderea din╚Ťilor, osul sufer─â un proces de atrofie, implantul dentar ├«ncetinind acest proces. Num─ârul de implanturi depinde de lungimea bre╚Öei edentate. De multe ori, ├«n cazul unui c├ómp protetic cu o rat─â de atrofie ╚Öi resorb╚Ťie accentuate se recurge la grefe osoase pentru ob╚Ťinerea unui volum de os adecvat inser─ârii implantului. Defectele mari ale ╚Ťesutului gingival necesit─â grefe ╚Öi este bine ca acestea s─â fie rezolvate anterior de plasarea implantului. De asemeni, ├«n cazul implanturilor ├«n zona lateral─â a maxilarului superior, dac─â volumul osos este insuficient sau dac─â raportul sinusului maxilar este intim cu zona de inser╚Ťie a ╚Öurubului, este necesar─â o interven╚Ťie suplimentar─â de lifting de sinus ╚Öi adi╚Ťie osoas─â.

Dup─â inserarea implantului, de cele mai multe ori este necesar un timp de c├óteva luni pentru vindecare ╚Öi integrarea intraosoas─â a acestuia, apoi urm├ónd protezarea. Protezarea imediat─â este indicat─â numai ├«n cazul ├«n care implantul este situat ├«n zone anterioare, datorit─â cerin╚Ťelor estetice, pentru celelalte cazuri exist├ónd mai multe posibilit─â╚Ťi de protezare provizorie.

Nu sunt indicate tuturor pacien╚Ťilor: e nevoie de o stare de s─ân─âtate bun─â ╚Öi o ofert─â osoas─â suficient─â pentru inserarea implantului.

Contraindica╚Ťii au pacien╚Ťii cu boli generale cronice precum diabetul, afec╚Ťiuni ale s├óngelui, osteoporoz─â. ├Änaintea oric─ârei interven╚Ťii, pacientul va fi consultat de medicul specialist, care va decide, ├«n urma diagnosticului, planul de tratament ╚Öi va indica o serie de radiografii, tomografii, analize de s├ónge, care vor fi necesare pentru efectuarea acestei manopere.

Fumatul este un factor de risc major ╚Öi poate duce la e╚Öecul acestei interven╚Ťii!.

Pacientul purt─âtor de implanturi dentare trebuie sa ╚Ťin─â cont de normele de igien─â oral─â mult mai mult dec├ót un pacient neimplantat!

Ce face┬áortodon╚Ťia?

Are ca scop diagnosticarea ┼či corectarea anomaliilor dento-maxilare, contribuind la ob┼úinerea unui aspect dento-facial armonios. Conform statisticilor actuale, circa 90% din popula┼úie prezint─â diverse anomalii dento-maxilare. Vestea bun─â este c─â┬á tratamentele ortodontice┬á pot fi acum recomandate pacien┼úilor de orice v├órst─â.

Indicaţiile tratamentului ortodontic:

 • tulbur─âri func┼úionale ÔÇô tratamentul ortodontic corecteaz─â pozi┼úiile dentare ┼či poate influen┼úa cre┼čterea oaselor maxilare ├«n scopul optimiz─ârii func┼úiilor importante ale aparatului dento-maxilar (mastica┼úie, respira┼úie, fona╚Ťie). O ocluzie corect─â („mu┼čc─âtura s─ân─âtoas─â”) este premisa pentru o s─ân─âtate oral─â de lung─â durat─â.
 • tulbur─âri fizionomice ÔÇô tratamentul ortodontic┬á permite ob┼úinerea unei alinieri perfecte a din┼úilor ┼či ├«n final, unei armonii dento-faciale care va ├«mbun─ât─â┼úi imaginea ┼či respetul de sine al pacientului.

├Än func┼úie de tipul de anomalie dentar─â sau scheletal─â, majoritatea tratamentelor ortodontice la copii ├«ncep la v├órst─â de 9-10 ani . Exist─â ├«ns─â ┼či anumite situa┼úii ├«n care tratamentul trebuie┬á instituit mai repede.

Deoarece tratamentul ortodontic poate fi efectuat┬á ├«n principiu la orice v├órst─â, mul┼úi adul┼úi se decid ├«n final pentru corectarea eventualelor anomalii de pozi┼úie ale din┼úilor. Exist─â acum modalit─â┼úi de tratament practic „invizibile” (invisalign, incognito). Tratamentul ortodontic propriu-zis dureaz─â ├«n medie ├«ntre 2-3 ani, dup─â care urmeaz─â al┼úi doi ani de stabilizarea a rezultatului ob┼úinut, timp ├«n care pacientul este periodic monitorizat de medicul curant.

Dac─â ├«n cazul copiilor, anomaliile mai grave, cum ar fi cele de pozi┼úie ale maxilarelor, pot fi corectate aproape exclusiv prin tratament ortodontic, ├«n cazul adul┼úilor este adesea necesar un tratament combinat inter-disciplinar chirurgical ┼či ortodontic. Durata tratamentului ortodontic variaz─â ├«n func┼úie de v├órsta pacientului, amploarea ┼či modul ├«n care este respectat planul de tratament. Tipul de tratament va fi recomandat de c─âtre medicul ortodont pentru fiecare caz, individualizat.

Manopere ortodontice efectuate în clinică noastră:

 • ┬á┬á┬á profilaxia ┼či tratamentul anomaliilor dento-maxilare
 • ┬á┬á┬á tratamentul ortodontic al copiilor ┼či tinerilor
 • ┬á┬á┬á tratamentul ortodontic la adul┼úi, inclusiv tratamentul pre-protetic ┼či pre-implantologic

Tipuri de aparate dentare

INVISALIGN

Acestea sunt gutiere seriate, nu este un aparat fix. Invisalign a ap─ârut recent ╚Öi const─â dintr-o gutier─â dur─â care se poate schimba la dou─â s─âpt─âm├óni. Aparatul corecteaz─â disfunc╚Ťii minore.

INCOGNITO

Este un aparat care se pune pe interiorul din┼úilor. Este complet invizibil la exterior, ceea ce ├«nseamn─â c─â vei putea z├ómbi la fel de mult oric├ónd, ├«n timp ce aspectul z├ómbetului t─âu se va modifica, f─âr─â ca ceilal╚Ťi s─â ├«╚Öi dea seama de asta.

SAFIR

Acest apart se fixeaz─â pe exteriorul din╚Ťilor, dar este estetic. Acesta este discret, aproape invizibil. Bracke╚Ťii sunt realiza╚Ťi dintr-un cristal transparent (Safir), compatibil cu smal╚Ťul din╚Ťilor, de aceea, atunci c├ónd este purtat, aproape c─â nu se vede.

APARAT ORTODONTIC MOBIL

Acest tip de aparat se aplic─â unei denti┼úii mixte, atunci c├ónd exist─â ╚Öi din╚Ťi de lapte, dar ╚Öi din╚Ťi permanen╚Ťi.

APARAT ORTODONTIC FIX CU BRAKETURI METALICE

Este cel mai des ├«nt├ólnit aparat dentar. Este mai ieftin dec├ót alte aparate fixe, fiind realizat din o╚Ťel inoxidabil.

Profilaxia┬ála adul╚Ťi:

Preven┼úia individual─â prin banala igien─â oral─â la domiciliu este crucial─â pentru s─ân─âtatea oral─â a fiec─ârui individ ┼či totodat─â cea mai ieftin─â ┼či la ├«ndem├ón─â metod─â. Din experien┼ú─â am constatat c─â din p─âcate foarte pu┼úini pacien┼úi sunt constan┼úi ┼či riguro┼či ├«n acest sens, fie neglij├ónd, fie aplic├ónd o tehnic─â incorect─â de periaj. Acest lucru duce la apari┼úia inerent─â a pl─âcii bacteriene ┼či consecutiv a cariilor dentare ┼či a tartrului dentar cu tot cortegiul de probleme: leziuni ┼či colora┼úii dentare inestetice, dureri dentare, s├ónger─âri gingivale.

Un rol important îl au controalele periodice la 6 luni, în cadrul cărora medicul stomatolog poate constata necesitatea efectuării igienei profesionale sau poate depista leziuni dentare incipiente, care surprinse prematur pot beneficia de tratamente minim invazive cât mai biologice.

Plac─â bacterian─â este un depozit moale alb-g─âlbui format pe suprafa┼ú─â dentar─â din alimente ┼či microbi, care se ├«ndep─ârteaz─â ├«n mod normal prin periajul dentar zilnic. Ne├«ndepartat, duce pe de o parte la atacul acid al suprafe┼úelor de smalt cu instalarea proceselor carioase, iar pe de alt─â parte se va transforma ├«ntr-o substan┼ú─â dur─â, maronie, cunoscut─â sub numele de tartru dentar (piatr─â dentar─â), care se localizeaz─â at├ót deasupra gingiei (vizibil), c├ót ┼či subgingival (mult mai periculos).

Tartrul dentar reprezint─â o amenin┼úare pentru s─ân─âtatea gingiilor ┼či a structurilor ce sus┼úin dintele provoc├ónd procese inflamatorii (gingivit─â), sesizate de pacien┼úi datorit─â umfl─ârii, modific─ârii de culoare (ro┼ču-violet), a s├ónger─ârilor gingivale, ┼či nu ├«n ultimul r├ónd a durerilor sau chiar a abceselor (puroi) la acest nivel. Rata de formare ┼či de depunere a tartrului dentar variaz─â individual de la caz la caz ├«n func┼úie de concentra┼úia salivei ├«n s─âruri minerale, de v├órst─â, medica┼úie asociat─â altor afec┼úiuni etc.
Igien─â profesional─â presupune:

 • ┬á┬á┬á detartraj supra ┼či subgingival (ultrasonic ┼či manual)
 • ┬á┬á┬á cur─â┼úarea suprafe┼úelor dentare prin ‘sablare’ cu un jet de ap─â-aer ┼či bicarbonate de sodiu (Air-Flow/Prophy-Jet)
 • ┬á┬á┬á periaj profesional (lustruirea final─â a suprafe┼úelor dentare)

De asemenea, ve┼úi primi consilierea nutri╚Ťional─â pentru controlul afec┼úiunilor dentare, precum ┼či instruc┼úiuni individuale pentru utilizarea unor periu┼úe sau paste de din┼úi , dar ┼či pentru efectuarea/ ├«mbun─ât─â┼úirea tehnicii de periaj zilnice. ├Än func┼úie de necesitate (boal─â parodontal─â, tratament implanto-protetic, tratament ortodontic), ve┼úi fi instrui┼úi ├«n leg─âtur─â cu utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare: periu┼úe interdentare, fir interdentar (flossing), ape de gur─â speciale (fluor, clorhexidin─â etc).

Profilaxia la copii

Este bine s─â familiariza┼úi copiii din timp cu vizitele la medicul stomatolog, care va ├«ncerca prin joac─â s─â-l deprind─â cu tehnica de periaj corespunz─âtoare v├órstei lui, ├«i va putea c├ó┼čtiga ├«ncrederea ┼či-l va putea astfel monitoriza corespunz─âtor. Cu toate acestea, rolul principal ├«n educarea s─ân─ât─â┼úii orale a copilului mic revine ├«n cea mai mare parte p─ârin┼úilor, deoarece igiena efectuat─â regulat ┼či con┼čtiincios acas─â (sub atent─â supraveghere ┼či ├«ndrumare a p─ârintelui) ├«i va crea deprinderi s─ân─âtoase pentru toat─â via┼ú─â.

Sigilarea din┼úilor temporari ┼či definitivi:

├Än cazul copiilor, ├«n special ├«n denti┼úia definitiv─â (dar uneori ┼či ├«n cea temporar─â), se recurge la m─âsuri de prevenire a apari┼úiei cariei dentare la nivelul suprafe┼úelor masticatorii ale molarilor prin a┼ča numit─â sigilare.

Primii din┼úi definitivi apar la copil ├«n jurul v├órstei de 6 ani. Astfel, odat─â cu cre┼čterea maxilarelor, ve┼úi observa c─â dup─â ultimii din┼úi de lapte vor erupe primii molari definitivi, a┼ča numi┼úii molari de 6 ani, care din nefericire nu sunt ├«nc─â perfect mineraliza╚Ťi, procesul continu├ónd ┼či dup─â apari┼úia lor ├«n gur─â. Aceast─â este o perioad─â destul de delicat─â ├«n care, ├«n special suprafa┼úa masticatorie caracterizat─â prin prezen┼úa de ┼čan┼úuri ┼či fosete retentive, poate fi u┼čor afectat─â de procesul carios. Aici un rol important ├«l joac─â ┼či obiceiurile alimentare ale copilului (de fapt ale p─ârin┼úilor), precum ┼či igiena individual─â.

Ce este estetica dentară?

Estetic─â dentar─â poate fi asociat─â cu stomatologia ultramodern─â. Av├ónd la dispozi┼úie tehnologia ultramodern─â ├«nso┼úit─â de materialele actuale ne faciliteaz─â ob┼úinerea unei restaur─âri estetice ┼či precise, oricare ar fi gradul de dificultate al interven┼úiei, pun├ónd pe primul loc s─ân─âtatea oral─â ┼či func┼úionarea corect─â a aparatului dento-maxilar. Analiza estetic─â ┼úine cont de urm─âtoarele: culoarea ┼či form─â din┼úilor, pozi┼úia, ├«nghesuirea sau spa┼úierile dentare, aspectul conturului gingival, simetria z├ómbetului, forma fe╚Ťei; estetica dentar─â. Estetica dentar─â implic─â o serie de tratamente (protetic─â, ortodon╚Ťie, implantologie ┼či chirurgie) care duce la rezultatul dorit de c─âtre pacient: un z├ómbet frumos ┼či s─ân─âtos.

MedPrime va oferă următoarele servicii pentru a avea zâmbetul dorit:

 • ┬á┬á┬á Tratamentul de albire
 • ┬á┬á┬á Obturatie fizionomic─â din compozit
 • ┬á┬á┬á Fa┼úet─â ceramic─â minim invaziv─â
 • ┬á┬á┬á ├Äncrusta┼úie ceramic─â
 • ┬á┬á┬á Coroan─â ┼či punte ceramic─â
 • ┬á┬á┬á Alinierea din┼úilor prin tratament ortodontic fizionomic
 • ┬á┬á┬á Remodelarea chirurgical─â estetic─â a gingiei

Albirea dentar─â

Albirea dentar─â se poate defini c─â o cale extrem de simpl─â ┼či rapid─â pentru a modific─â culoarea ┼či str─âlucirea dintelui prin folosirea unui gel pe baza de peroxid de hidrogen aplicat pe dinte dup─â o igienizare dentar─â profesional─â. Rezultatul tratamentului este unul spectaculos!

Fa╚Ťetarea dentar─â

Fa┼úetele pot fi denumite c─â ni┼čte protec╚Ťii din por┼úelan care sunt utilizate pentru a forma o suprafa┼ú─â nou─â frontal─â pentru un dinte. Acestea sunt ni┼čte piese sub┼úiri modelate din por┼úelan care au forma dintelui, care se adapteaz─â pe partea frontal─â a dintelui ┼či se afl─â ├«n v├órful topului de ├«ngrijire ├«n cosmetic─â dentar─â. Sunt lipite de suprafa┼úa frontal─â a dintelui, pentru a restaura sau ├«mbun─ât─â┼úi pozi┼úia, forma sau culoarea dintelui, ┼či creeaz─â o diferen┼ú─â drastic─â ┼či imediat─â pentru z├ómbetul cuiva ┼či aspectul fe╚Ťei.

Care sunt avantajele faţetelor ceramice?

 • ┬á┬á┬á┬áV─â ofer─â aspectul estetic dorit
 • ┬á┬á┬á Sunt rezistente la p─âtare
 • ┬á┬á┬á Rezisten┼ú─â mecanic─â mai mare
 • ┬á┬á┬á Dac─â alege┼úi fa┼úete f─âr─â prepara╚Ťie, acestea nu necesit─â ┼člefuirea dintelui

Odontoterapia┬áreprezint─â ramura stomatologiei care se ocup─â cu refacerea func╚Ťionalit─â╚Ťii ╚Öi esteticii din╚Ťilor naturali care au suferit distruc╚Ťii coronare de cauz─â carioas─â sau traumatic─â.

Manoperele terapeutice minim-invazive de tratare a cariilor simple sau traumatismelor localizate la nivel coronar au ca scop primordial conservarea vitalit─â╚Ťii dentare ╚Öi prevenirea complica╚Ťiilor pulpare nedorite.

Printre manoperele cele mai frecvent utilizate se num─âr─â:

 • obtura╚Ťiile coronare fizionomice din materiale compozite fotopolimerizabile;
 • obtura╚Ťiile coronare cu poten╚Ťial profilactic din glassionomeri;
 • tratamentul hipersensibilit─â╚Ťii dentare;
 • obtura╚Ťii dentare fizionomice.

Dup─â depistarea unei leziuni carioase, urm─âtorul pas este tratarea acesteia. Obtura╚Ťiile coronare din compozit reprezint─â una din cele mai r─âsp├óndite ╚Öi mai pu╚Ťin invazive metode de tratament stomatologic.

Compozitul este un amestec de minerale ╚Öi r─â╚Öini, cu rezisten╚Ť─â mecanic─â ╚Öi chimic─â, folosit de medicul stomatolog pentru a reda func╚Ťionalitatea ╚Öi fizionomia dintelui. Acest material este o variant─â cosmetic─â excelent─â, red├ónd aspectul natural al dintelui.

Obtura╚Ťiile coronare din compozit pot reface una sau mai multe suprafe╚Ťe ale dintelui. Compozitul, indiferent de c├ót de inovator este, microhibrid, cu component─â ceramic─â sau polimeric─â, prezint─â un grad de contrac╚Ťie (mai mare sau mai mic, ├«n func╚Ťie de genera╚Ťia din care face parte), care duce ├«n timp la apari╚Ťia unor colora╚Ťii ├«n jurul obtura╚Ťiei.

Fluidele se infiltreaz─â la trecerea dintre ╚Ťesutul dentar ╚Öi material ╚Öi rezulta un spa╚Ťiu ├«ntre acestea iar refacerea coronar─â este compromis─â necesit├ónd ├«nlocuirea ei. Pentru a se evita acest lucru, a ap─ârut o noua tehnologie ÔÇô Sistemul CAD CAM 3D (design asistat de calculator ╚Ölefuire asistat─â de calculator) care const─â ├«n ╚Ölefuirea unui cub de ceramic─â de c─âtre un aparat special.

╚ślefuirea se realizeaz─â dup─â o amprent─â digital─â ╚Öi este prelucrat─â de un soft special. Ceramica nu se contracta, astfel ob╚Ťin├óndu-se o lucrare protetic─â de ├«nalta rezisten╚Ť─â, fizionomic─â ╚Öi stabil─â coloristic .

├Än cazul ├«n care obtura╚Ťia este mare, sunt implicate mai multe suprafe╚Ťe ale dintelui, ╚Öi totu╚Öi din diverse motive nu se indic─â acoperirea cu o coroan─â (dintele fiind vital), variantele de tratament sunt un inlay sau un onlay ob╚Ťinute prin tehnica CAD- CAM 3D.

Inlay-ul se folose╚Öte atunci c├ónd distruc╚Ťia coronar─â este mare ╚Öi nu se pot realiza puncte de contact adecvate cu din╚Ťii vecini iar onlay-ul, atunci c├ónd se dore╚Öte o acoperire par╚Ťial─â a dintelui vital, prin aceast─â metod─â ref─âc├óndu-se cuspizii dintelui (acele v├órfuri care ne ajut─â ├«n ├«nl─âturarea alimentelor).

Aceste lucr─âri protetice de restaurare coronar─â, adaptate perfect, sunt cimentate prin tehnici adezive pe dinte, ├«n aceea╚Öi ╚Öedin╚Ť─â a vizitei la stomatolog. ├Än cazul ├Än care din╚Ťii anteriori prezint─â leziuni carioase, sunt ciobi╚Ťi, fractura╚Ťi sau prezint─â modific─âri de culoare, o variant─â de tratament sunt fa╚Ťetele dentare.

Dintele r─âm├óne vital, ╚Ölefuindu-se un strat minim din smal╚Ť. Fa╚Ťeta, un element protetic foarte sub╚Ťire din compozit sau ceramic─â este cimentat─â adeziv de suprafa╚Ťa vestibular─â a dintelui, restaur├ónd pozi╚Ťia, forma sau culoarea acestuia.

├Än cazul┬á din╚Ťilor devitaliza╚Ťi (cu tratament endodontic), varianta cea mai corecta de restaurare coronar─â este acoperirea cu o coroan─â pentru a se reduce la minim riscul unei fracturi ├«n axul dintelui.

Protetica dentar─â analizeaz─â starea arcadelor dentare ┼či a echilibrului muscular ┼či articular, de cele mai multe ori grav alterate de pierderea unuia sau a mai multor din┼úi (edentatie) sau chiar de tocirea dentar─â excesiv─â (atri┼úie), ┼či g─âse┼čte solu┼úiile cele mai potrivite de tratament ├«n scopul refacerii integrit─â┼úii arcadelor ├«ntr-un mod func┼úional ┼či estetic ├«n perfect─â armonie cu celelate structuri ale cavit─â┼úii bucale, f─âc├ónd apel la „din┼úi artificiali” crea┼úi ├«n afar─â cavit─â┼úii bucale de c─âtre tehnicieni dentari.

Cum sunt concepute protezele dentare?

Protezele dentare sunt concepute ├«n cadrul unui plan de tratament ┼či interven┼úie individualizat ÔÇô orientat asupra problemelor fiec─ârui pacient, plan ce se realizeaz─â ├«n baza str├ónsei interdependen╚Ťe existente ├«ntre protetic─â ┼či celelalte discipline ale medicini dentare.

Tratamentul protetic este stabilit de c─âtre medic, ├«n urma examin─ârii clinice ┼či radiologice a pacientului (radiografii, eventual CT), a analizei fotografiilor intraorale ┼či faciale, dar ┼či a modelelor de studiu montate ├«ntr-un articulator (instrument special care reproduce ├«n laborator raportul dintre arcadele dentare, dintre arcad─â maxilar─â ┼či craniu, dar ┼či mi┼čc─ârile produse ├«n articula┼úiile temporo mandibulare).

Ce sunt protezele dentare/ lucr─ârile dentare?

Protezele dentare sunt piese rigide realizate de regul─â ├«n afar─â cavit─â┼úii bucale (├«n laboratorul de tehnic─â dentar─â sau uneori ├«n cabinet) din diverse materiale (acrilat, compozit, metal, ceramic─â, zirconiu) ┼či care vor fi apoi ancorate ├«n cavitatea bucal─â, ref─âc├ónd integritatea ┼či func┼úionalitatea arcadelor dentare ┼či a ├«ntregului aparat dento-maxilar. Pe l├óng─â aspectul lor func┼úional, protezele vor reface c├ót mai anatomic ┼či c├ót mai natural tr─âs─âturile z├ómbetului ┼či aspectul pl─âcut.

Tipuri de proteze dentare

În funcţie de modul de fixare, protezele dentare se împart în:

1. Fixe (unidentare – coroane sau pluridentare – pun┼úi):

Coroanele refac morfologia unui singur dinte distrus ┼či se fixeaz─â prin cimentare. Tot ├«n cadrul lucr─ârilor unidentare mai putem include :
Faţetele ceramice vestibulare (reconturare estetică )
Fa╚Ťetele ceramice palatinale ┼či onlay-uri ceramice ocluzale (reechilibrare func┼úional─â)
Inlay-urile (încrustaţiile) ceramice
Pun┼úile dentare sunt lucr─âri protetice care compenseaz─â lipsa unuia sau a mai multor din┼úi, fiind cimentate pe din╚Ťii limitrofi unei edenta╚Ťii.

Lucr─ârile fixe se pot realiza din diferite materiale:

 • ┬á┬á┬á ceramic─â integral─â
 • ┬á┬á┬á ceramic─â pe suport de zirconiu
 • ┬á┬á┬á ceramic─â pe suport metalic
 • ┬á┬á┬á metale nobile/seminobile (inestetic)
 • ┬á┬á┬á acrilat/compozit (lucr─âri provizorii)

2. Mobilizabile (sunt indicate ├«n cazul edenta╚Ťiilor extinse, care nu mai permit realizarea unor pun┼úi dentare): ancorate prin sisteme speciale de din╚Ťii restan┼úi, dar care se ├«ndep─ârteaz─â voluntar de c─âtre pacient pentru igienizare). Ex: proteze scheletate, lucr─âri telescopate

3. Mobile (protezele totale): sunt lucr─âri extinse realizate ├«n cazul edenta╚Ťiilor totale care doar se sprijin─â pe structurile osoase ale cavit─â┼úii bucale

Majoritatea lucr─ârilor dentare se fac cu concursul laboratorului de tehnic─â dentar─â, necesit├ónd mai multe ┼čedin┼úe de tratament ┼či perioade de a┼čteptare de c├óteva zile, deoarece tehnologia de execu┼úie a acestor „bijuterii dentare” este extrem de laborioas─â ┼či de precis─â. Tehnic─â dentar─â a devenit o adev─ârat─â art─â, art─â de a reproduce ├«ntocmai naturale┼úea din┼úilor umani.

Chirurgia dentara reprezint─â o procedur─â medical─â care implic─â modificarea artificial─â a din╚Ťilor ╚Öi a oaselor maxilarului sau a mandibulei. Nevoia de chirurgie dentar─â o decide medicul stomatolog, ├«n urma examenului medical, dac─â acesta constat─â c─â dintele t─âu este distrus sau nu mai poate ref─âcut, ai nevoie de un implant dentar sau ├«n cazul ├«n care ai o afec╚Ťiune dentar─â care trebuie ├«ndepartat─â.

Cele mai ├«nt├ólnite tehnici de chirurgie oral─â sunt: extrac╚Ťia dentar─â; rezec╚Ťiile apicale; regulariz─ârile crestelor alveolare; gingivectomiile; gingivoalveoloplastiile.

Cea mai frecvent─â interven╚Ťie chirurgical─â ├«nt├ólnit─â ├«n stomatologie este extrac╚Ťia dentar─â. Atunci c├ónd un dinte este foarte distrus ╚Öi nu mai poate fi ref─âcut sau dac─â ├«mboln─âvirea sa provoac─â complica╚Ťii, atunci el trebuie extras.

Extrac╚Ťia dentar─â este o procedur─â chirugical─â care pe cei mai mul╚Ťi dintre oameni ├«i ├«nsp─âim├ónt─â ├«ns─â aceste temeri sunt, de cele mai multe ori, nefondate. Extrac╚Ťiile dentare se realizeaz─â sub anestezie local─â. Anestezicele locale au rolul de a opri transmiterea stimulilor durero╚Öi, ├«ns─â nu ╚Öi a celor mecanici, a┼ča c─â singura senza┼úie pe care o pute┼úi resim┼úi este o u┼čoar─â presiune atunci c├ónd medicul manipuleaz─â instrumentele. De cele mai multe ori dup─â fiecare extrac╚Ťie este necesar─â o sutur─â, aceasta duc├ónd la o vindecare mai rapid─â.

Ce este boala parodontală (parodontoza)?

Parodontoza este o afec╚Ťiune cronic─â de tip inflamator provocat─â de flora microbian─â de la nivelul gurii, manifest├óndu-se prin ├«mboln─âvirea aparatului de sus┼úinere a dintelui (gingia, osul ┼či ligamentul care sus┼úin r─âd─âcina dentar─â). Conform statisticilor, inciden┼úa bolii parodontale a crescut ├«n ultimii ani, ajung├ónd la un procent alarmant, ea devenind „boal─â secolului” ├«n medicin─â dentar─â. Astfel, aproximativ 70% din popula┼úia globului sufer─â de diferite forme de afectare a parodontiului marginal, fie sub forme u┼čoare (simple s├ónger─âri gingivale, gingivite), fie sub forme severe (parodontoz─â cu avulsia progresiv─â a tuturor din┼úilor). Parodontoza┬á evolueaz─â ├«n timp ├«ndelungat ┼či progresiv cu simptome discrete. ├Än prima faz─â apare inflamatia gingiei – gingivit─â – manifestat─â prin modificarea culorii spre ro┼ču violaceu, papile inflamate desprinse de pe din┼úi, dureri, senza┼úia de prurit gingival, s├ónger─âri la periaj. Treptat boal─â evolueaz─â spre structurile profunde, gingia ├«ncepe s─â se retrag─â de pe din┼úi, antren├ónd apoi ┼či osul alveolar, apar pungile parodontale.

├Än final din╚Ťii sunt expulza┼úi din alveolele dentare. Pierderea osoas─â nu va mai putea fi compensat─â ├«n ├«ntregime prin tratamentul parodontal, ├«ns─â prin diagnosticarea precoce, prezentarea cu regularitate a pacientului la control ┼či instituirea m─âsurilor corespunz─âtoare ├«ncetine┼čte foarte mult evolu┼úia bolii (c├ónd stadiul bolii este avansat) sau chiar se opre┼čte (c├ónd stadiul este incipient).

Principalele simptome ale parodontozei sunt:

 • ┬á┬á┬á inflama┼úie ┼či s├ónger─âri gingivale la periaj;
 • ┬á┬á┬á halen─â ┼či gust nepl─âcut;
 • ┬á┬á┬á senza┼úia de tensiune la nivelul gingiilor;
 • ┬á┬á┬á ad├óncirea ┼čan┼úului gingival.

Factorii favorizan╚Ťi ai parodontozei┬ásunt generali ┼či locali.

 • Factorii generali ┼úin de predispozi┼úia genetic─â, boli cronice (diabet), stresul, imunitatea sc─âzut─â, st─âri biologice precum sarcina sau pubertatea. Tot ca factori generali sunt incrimina┼úi ┼či fumatul, consumul de cafea ┼či b─âuturi alcoolice ├«n exces.
 • Factorii locali sunt: malpozi┼úiile dentare; carii netratate; lucr─ârile protetice vechi; igien─â bucal─â deficitar─â; plac─â bacterian─â ┼či tartrul.

Tratamentul paradontozei este complex, constând în eliminarea factorilor cauzali.

În funcţie de momentul în care se intervine, boala poate fi vindecată complet sau numai stopată din evoluţie.

├Än prima etap─â se impune o igienizare complet─â a cavit─â┼úii bucale, const├ónd ├«n detartraje profesionale repetate ┼či dezinfectare profund─â cu preparate pe baza de clorhexidin─â. ├Än reu┼čita tratamentului cooperarea pacientului este esen┼úial─â. Acesta trebuie s─â ├«n┼úeleag─â necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog, cel pu┼úin o dat─â la 4-6 luni, pentru detartraj ┼či chiuretaj subgingival (a┼ča zisul chiuretaj ├«n c├ómp ├«nchis). De asemenea pot fi necesare aplica┼úii locale de substan┼úe medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale oral─â. Pacientul va fi instruit pentru men┼úinerea igienei orale prin periaj corect, folosirea apei de gur─â, a╚Ťei dentare, periu┼úelor interdentare.

├Än etapa┬á a doua, tratamentul poate consta ├«n aplica┼úii locale de antiinflamatoare ┼či antibiotice, interven┼úii chirurgicale parodontale (chiuretaj subgingival, gingivectomii, opera┼úii cu lambou, adi╚Ťii osoase), tratamentul endodontic ┼či de imobilizare a din┼úilor prin lucr─âri protetice realizate din material biocompatibil, cum este ceramic─â pe suport de zirconiu.

├Än a treia etap─â, c├ónd boal─â parodontal─â este ├«ntr-un stadiu avansat, este recomandat─â extrac┼úia din┼úilor mobili ┼či ├«nlocuirea acestora cu implanturi, protezarea efectu├óndu-se ├«n acest caz prin lucr─âri dentare fixe sau, atunci c├ónd situa┼úia o cere, prin lucr─âri protetice mobilizabile.

Parodontoza este o boal─â ce poate fi prevenit─â cu destul de mult─â u┼čurin┼ú─â. Trebuie doar s─â ├«┼úi impui c├óteva reguli zilnice de ├«ngrijire ┼či s─â mergi periodic la controale medicale. Aceste mici am─ânunte te vor face s─â ├«┼úi p─âstrezi un z├ómbet s─ân─âtos ┼či frumos.

Cum putem preveni paradontoza?

Cea mai bun─â cale de a preveni apari┼úia acestei boli este o igien─â oral─â corespunz─âtoare. Aceasta ├«nseamn─â periajul corect de minim dou─â ori pe zi, cu o durata de 3-5 minute ┼či folosirea unei a╚Ťe dentare ┼či periu┼úelor interdentare.

Cum ├«┼úi ├«ngrije┼čti din╚Ťii c├ónd ai parodontoz─â?

Pasul 1. Spal─â-┼úi din╚Ťii corespunz─âtor de dou─â ori pe zi. Principalii factori de apari┼úie ai parodontozei sunt placa bacterian─â ┼či tartrul, care, cu trecerea timpului ┼či ├«n urma unei igiene precare, se acumuleaz─â pe suprafa┼úa dentar─â ┼či sf├ór┼česc prin a afecta gingiile.

Pasul 2. Mergi la un consult medical de cel puţin trei ori pe an. Numai un medic poate trata acest tip de inflamaţie. Detartrajul este necesar pentru că permite curăţarea dinţilor, desprinzând practic depozitele de tartru.

Pasul 3. Achizi┼úioneaz─â o periu┼ú─â de din┼úi adaptat─â nevoilor tale. ├Än func┼úie de starea gingiilor este recomandat s─â folose┼čti o anumit─â periu┼ú─â de din┼úi . De exemplu, dac─â gingiile tale sunt inflamate ┼či s├óngereaz─â, ai nevoie de un produs cu „perii” moi, care s─â nu irite ┼či mai tare ┼úesuturile deja lezate.

Pasul 4. Folose┼čte o ap─â de gur─â antiseptic─â. Ap─â de gur─â este special creat─â pentru probleme gingivale (cu concentra┼úii diferite de clorhexidin─â ├«n func┼úie de caz ÔÇô produs anitiseptic folosit pentru prevenirea depunerii pl─âcii bacteriene ). Prin cl─âtirea cu aceast─â solu┼úie din╚Ťii sunt cur─â┼úa┼úi mai bine, deoarece lichidul p─âtrunde ├«n locurile ├«n care periu┼ú─â nu ajunge. Efectul s─âu antibacterian este foarte important pentru eliminarea bacteriilor, iar mirosul pl─âcut ├«mprosp─âteaz─â respira┼úia.

Ce alte complicaţii cauzează paradontoză ?

Persoanele care nu trateaz─â parodontoza de la primele simptome (s├óngerarea gingiilor) prezint─â un risc de dou─â ori mai mare de a suferi de boli de inima. Bacteriile responsabile de paradontoz─â pot ajunge ├«n s├ónge la arterele inimii d├ónd fenomene inflamatorii ┼či ├«ngust─âri ale arterelor ce pot duce la infarct. Riscul de infarct cre┼čte propor┼úional cu gravitatea bolii parodontale.

Ce este┬áendodon╚Ťia?

Endodon╚Ťia este ramura stomatologiei care are la baza diagnosticarea ┼či tratarea bolilor pulpei dentare. Pulpa dintelui este compus─â din ┼úesutul moale care se afl─â ├«n─âuntrul dintelui (canalul dentar), din vase de s├ónge, nerv ┼či ┼úesutul conjuctiv. C├ónd dintii se dezvolt─â, aceste structuri r─âspund de formarea smal┼úului ┼či dentina dintelui. Chiar dac─â pulpa r─âspunde de hr─ânirea dintelui cu ajutorul vaselor sangvine care ajung prin extremitatea r─âd─âcinii ├«n dinte, nu r─âspunde pentru func┼úionarea optim─â a dintelui. Chiar ┼či ├«n cazul ├«n care pulpa va fi ├«nl─âturat─â prin tratament, dintele va continua s─â se alimenteze┬á prin intermediul vasculariza╚Ťiei structurilor ├«nvecinate.

Este necesar tratamentul endodontic?

├Än momentul ├«n care pulpa dentar─â s-a inflamat din cauza bacteriilor care o acoper─â, intervine ┼či cerin┼úa tratamentului endodontic. Cauzele principale ale inflama┼úiei sunt provocate de caria dintelui ├«n momentul ├«n care a ajuns profund─â, ┼člefuirea din┼úilor incorect ├«n cazul tratamentelor protetice (leziunile mecanice sau termice), traumatismul dentar, fisurile dentare sau fracturile.

Simptomele care variaz─â de la durere subliniat─â la rece, la lichide calde sau durere c├ónd punem presiune pe dinte, p├ón─â chiar la producerea unor pete pe dinte sau a abceselor acompaniate de umfl─âturi osoase ┼či durere subliniat─â ┼či uneori de eliminare a puroiului prin fistulele gingivale. ├Än anumite situa┼úii, boala evoluez─â ascunz├óndu-┼či simptomele, ajung├ónd s─â fie g─âsit─â ├«n faza dezvoltat─â a evolu┼úiei.

Tratamentul endodontic

┼×tiind factorul cauzant al bolii, adic─â bacteriile care d─âuneaz─â pulpei dintelui, terapia va urm─ârii eliminarea materiei infectate prin intermediari mecanici ┼či chimici. Confortul dumneavoastr─â ├«n momentul tratamentului este asigurat de anestezicele actuale, iar tratarea dumneavoastr─â va avea un curs lini┼čtit ┼či calm. ├Änt├órzierea tratamentului din pricina fricii sau a certitudinii c─â boal─â este trec─âtoare este cea mai frecven┼úa gre┼čeal─â. Procedura tratamentului este mai convenabil─â pentru dumneavoastr─â cu c├ót este ├«nceput─â mai devreme.

Endodonţia modernă are ca regulă, pentru a acţiona în condiţii igienice, utilizarea digii (diga dentară este o folie de latex sau non-latex care se fixează pe dinte), pentru izolarea dintelui împotriva microbilor.

După această etapă se va iniţia tratamentul, utilizând în mod obligatoriu un cadru de magnificare cum ar fii microscopul de operare sau lupa dentară. Spaţiul intern al dintelui este foarte limitat. Microscopul dentar ne ajută să observăm toate aspectele din interiorul dintelui pentru un tratament corespunzător.

Canalele vor fi evidate de pulpa bolnav─â utiliz├ónd acul de canal, care este ca o pil─â care l─ârge┼čte canalul ├«ngust al dintelui, facilit├ónd ad─âugarea unor solu┼úii dezinfectante care ├«ndep─ârteaz─â ┼úesuturile moi infectate.

Urm─âtoarea etap─â este sigilarea dintelui folosind conurile de gutaperc─â, care este o substan┼ú─â ob┼úinut─â din arborele de cauciuc, care sub ac┼úiunea c─âldurii se ├«nmoaie ┼či sigileaz─â toate spa┼úiile interne ale dintelui.

Ofert─â limitat─â!

Gr─âbi╚Ťi-v─â! Contacta╚Ťi-ne ast─âzi ╚Öi ob╚Ťine╚Ťi o consulta╚Ťie 100% gratuit─â la dentistul nostru!

Programare!

null

Completeaza campurile de mai jos si te vom contacta pentru stabilirea detaliilor programarii solicitate.

Trimite cererea!

consultatie gratuita stomatolog

Informa╚Ťii contact!

null

Strada O╚Ťelarilor, Nr.34, Bl.D4, Gala╚Ťi

0741 919 863

contact@stomatologie-dodi-igor.ro

Luni - Vineri: 08:00 - 19:00